Știri pe larg

Municipalitatea investește în siguranța brașovenilor și vrea să reducă actele de vandalism și să păstreze orașul mai curat

marți, 6 dec. 2022 / Știri

Primăria Brașov semnează săptămâna aceasta acordul cadru pentru achiziția a peste 1.000 de camere video inteligente, care pot detecta numărul de înmatriculare sau modelul mașinilor ori pot analiza mișcarea obiectelor sau a persoanelor. Primele camere vor fi montate pe str. Sforii, în centrul istoric și la intrările în oraș

Primăria Brașov va semna, până la finalul acestei săptămâni, acordul cadru pentru furnizarea echipamentelor și pentru lucrările de instalare a unor sisteme de supraveghere video (CCTV) care să integreze mai multe tipuri de camere video și softuri (de la cele care detectează numere de înmatriculare, marcă, model, categorie autovehicul, la cele care fac analiza mișcării obiectelor și persoanelor), menite să îmbunătățească siguranța publică și mai ales să reducă actele de vandalism.

Valoarea totală maximă pentru achiziția celor 1.010 camere, a softurilor necesare, a celorlalte echipamente și a montajului, în următorii 4 ani, cât este valabil acordul cadru, este de 9.210.898,96 lei fără TVA, în funcție și de alocările bugetare. Firma care va implementa acest proiect este SC Flash Lighting Services SA împreună cu SC Solid Brands SRL și SC Wi-Novation SRL (subcontractanți/terți sustinători).

,,În următoarele săptămâni vom începe montarea primelor sisteme de supraveghere video inteligente, achiziționate în baza acestui acord cadru. Pe lângă strada Sforii, în prima etapă vom monta astfel de sisteme în centrul istoric, în Poiana Brașov și la toate intrările din oraș.  Obiectivul nostru este ca fiecare brașovean și turist să se simtă sigur pe străzile orașului, să reducem la minim actele de vandalism – de la distrugerea mobilierului urban la pretinsul «graffitiֿ» – dar și să stopăm fenomenul de aruncare a deșeurilor în locuri nepermise. În funcție de alocările bugetare, în următorii 4 ani ne-am propus să instalăm peste 1000 de camere inteligente, de la cele care detectează numărul de înmatriculare sau modelul autovehiculului la camere care analizează mișcarea obiectelor sau persoanelor, astfel încât să acoperim cât mai mult din nevoile orașului”, a precizat primarul Allen Coliban.

Prin acest proiect, municipalitatea va achiziționa un sistem de monitorizare video care include furnizarea și montajul echipamentelor, furnizarea licențelor software, servicii de integrare în sistemele existente, execuția lucrărilor.

Conform acordului cadru, furnizorul trebuie să asigure următoarele echipamente, lucrări și servicii:

  • lucrări civile pentru realizare tubulatură subterană;
  • lucrări electrice și de comunicație;
  • livrarea și montarea a 1.010 camere video;
  • software pentru analiză video;
  • integrarea cu sistemul de telegestiune iluminat existent la nivelul municipiului Brașov;
  • integrarea cu sistemul de supraveghere video existent la nivelul municipiului Brașov;
  • sistem de stocare și procesare al imaginilor, echipat cu UPS;
  • sistem de comunicații date.

Soluția tehnică presupune instalarea a 5 tipuri de videocamere configurate cu mai multe facilități, astfel:

Tipul 1 de camere video trebuie să permită detectarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră în zona supravegheată, acesta fiind stocat în sistemul pus la dispoziție de achizitor. Aplicația software de recunoaștere număr de înmatriculare și informații auto va rula pe camera video.

Tipul 2 de camere video trebuie să permită supraveghere video generală a locului unde va fi instalată camera, având funcții de analiză video pe baza imaginilor înregistrate. Pentru analiza video vor fi disponibile informații de genul parcării autovehiculelor într-o zonă marcată ca fiind cu „oprirea interzisă” sau accesul pe un sens nepermis.

Aplicația instalată urmărește obiecte în mișcare, cum ar fi persoane și vehicule, și declanșează o alarmă dacă se încalcă o regulă predefinită. Aplicația rulează pe camera video și poate ajuta la prevenirea infracțiunilor precum vandalismul și contravențiile rutiere.

De asemenea, va exista posibilitatea de a configura timpul pentru alarmare în cazul unui obiect care a stat prea mult într-o zonă sau de a configura numărul de obiecte într-o zonă pentru alarmare.

Tipul 3 de camere video trebuie să permită detectarea și stocarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră în zona supravegheată, producătorul autovehiculului (marca), modelul și categoria (autoturism, camion, autobuz, microbuz). Va exista posibilitatea de căutare pe bază de filtre a tuturor informațiilor menționate mai sus.

Aplicația software de recunoaștere a numărului de înmatriculare și informațiilor auto va rula pe camera video.

Tipul 4 de camere video trebuie să fie de tip PTZ (Pan, Tilt, Zoom), pentru a putea realiza mișcarea camerei pe diferite poziții de la distanță, precum și posibilitatea de apropiere prin zoom optic de 30x, de către operator sau, automat, pe baza unor poziții prestabilite.

Camera este special proiectată pentru a fi instalată în exterior și are funcția de rotire 360 grade continuu, pentru urmărire facilă a obiectelor sau persoanelor în mișcare.

Tipul 5 de camere video trebuie să permită utilizarea unei cartele SIM direct în camera video, fiind utilizată pentru instalări ocazionale. Rezoluție minimă 1920×1080 pixeli.