Știri pe larg

Din 2023, Grădina Zoologică va oferi și observații astronomice

marți, 22 nov. 2022 / Știri

Pentru a își extinde portofoliul de servicii, Zoo Brașov a pus în dezbatere publică noile taxe și gratuități pentru serviciile pe care le va asigura de anul viitor. Acestea includ și servicii de observații astronomice

Săptămâna trecută, Grădina Zoologică a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care sunt aprobate veniturile proprii ale acestui serviciu public pentru anul 2023, care include taxele pentru vizitarea Grădinii zoologice, cele pentru intrarea la Planetariu, cele pentru autobuzul virtual și, începând de anul viitor, taxele pentru observații bolta cerească sau observații solare. Totodată proiectul de hotărâre include și tipurile de gratuități de acces și de servicii pe care grădina zoologică le asigură pentru a promova educația experiențială.

Conform proiectului de hotărâre supus dezbaterii, propunerea serviciului public este ca taxele de acces la grădina zoologică, la planetariu și la autobuzul safari să rămână la același nivel ca cele din 2022.

Astfel, preţul unui bilet pentru copii (2-18 ani), elevi, studenţi, persoane peste 65 ani este de 10 lei; preţul unui bilet pentru adulți este de 20 lei; pentru grupurile organizate de copii –  7 lei, iar organizatorul grupului are acces gratuit; grupuri organizate – adulți 17 lei. Există și variantă de abonament.

Pentru intrarea la Planetariu prețul biletului pentru copii, elevi, studenți, persoane peste 65 ani este de 15 lei, prețul biletului pentru adulți este de 25 lei; grupurile organizate de preșcolari/elevi/studenți vor plăti, ca și până acum, 10 lei/bilet, iar organizatorul grupului are acces gratuit.

Pentru safari cu autobuz virtual aproximativ 13 minute prețul biletului pentru copii este de 10 lei, iar pentru adulți este de 15 lei.

Având în vedere că Grădina Zoologică a reușit să achiziționeze trei telescoape care asigură observarea de foarte bună calitate a boltei cerești sau observații solare, grădina zoologică își propune, pentru anul 2023, să își extindă portofoliu de servicii, asigurând și activitatea de observații astronomice, astfel propunerea de taxe este:

  • taxă observații de noapte bolta cerească / Durată: 1-3 ore – 20 lei/ședință adult;
  • taxă observații de noapte bolta cerească / Durată: 1-3 ore – 10 lei/ședință copil/ elev/ student/persoană 65+;
  • taxă observații de noapte bolta cerească sau observații solare la cerere (închiriere servicii și echipamente) – 2.500 lei/oră, minim 2 ore – maxim 5 ore. În situația depășirii timpului maxim stabilit  prin contract, se percepe o taxă adițională de 3.500 lei/oră;
  • ateliere astronomie 4-12 sesiuni/1-3 ore fiecare sesiune – 20 lei/sesiune. Plata se face integral pentru tot atelierul.

Gratuități:

  • ateliere zoo/biologie – gratuite pentru vizitatorii grădinii zoologice/între 1-3 ore;
  • ateliere astronomie gratuite 2-4 sesiuni/1-3 ore fiecare sesiune;
  • observații solare în școlile și parcurile brașovene – gratuite/ durata în funcție de disponibilitate și de natura evenimentului.

Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre  până în data de 29 noiembrie, pe e-mail gradinazoobv@yahoo.com.

Informații suplimentare Grădina Zoologică Brașov, str. Brazilor, nr. 1, Braşov, telefon: 0268 337 787. Program de luni până vineri, 08:00 – 16:00. Acces cu mijloace de transport public: liniile 17, 21 şi 35, coborâre la staţia Şcoala Generală nr. 9