Știri pe larg

Municipalitatea investește în siguranța brașovenilor, dar vrea să reducă și vandalizările de pe domeniul public

marți, 17 mai 2022 / Știri

Primăria Brașov a lansat licitația pentru achiziția a peste 1.000 de camere video: de la camere care detectează numărul de înmatriculare sau modelul autovehiculului la camere care analizează mișcarea obiectelor sau persoanelor

Primăria Brașov a lansat licitația pentru ,,Furnizare echipamente și Lucrări de instalare Sisteme de Supraveghere Video (CCTV)”, care presupune încheierea unui acord cadru, pentru 4 ani, pentru achiziția și instalarea unui sistem video care să integreze mai multe tipuri de camere video și softuri: de la cele care detectează numere de înmatriculare, marcă, model, categorie autovehicul, la cele care fac analiza mișcării obiectelor și persoanelor. Totalul achiziției pentru cele 1.010 camere, a softurilor necesare, a celorlalte echipamente și a montajului este de maxim 10 milioane de lei, în funcție și de alocările bugetare.

,,Unul dintre obiectivele noastre, ca municipalitate, este ca fiecare brașovean și turist să se simtă sigur pe străzile orașului, iar pentru asta trebuie să investim cât mai mult în ceea ce înseamnă creșterea securității personale în spațiul public. În același timp ne dorim să reducem la minim vandalizările care au loc pe domeniu public, de la distrugerea mobilierului urban, la așa-zisul graffiti , dar și să stopăm fenomenul de aruncare a deșeurilor în locuri nepermise. Una dintre soluții, utilizată cu succes în orașele mari din vestul Europei, este introducerea unui sistem de monitorizare video prin intermediul căruia cetățenii vor fi mai bine protejați, sistem care poate fi folosit si de alte servicii ale oraşului, cum ar fi: poliția, pompierii, serviciul de ambulanță sau alte servicii de utilitate publică. Brașovul este recunoscut, atât de cetățenii săi, cât și de turiști, pentru multe calități, vrem să rămână cunoscut și pentru siguranța pe care o oferă”, a precizat primarul Allen Coliban.

Prin acest proiect Municipalitate va achiziționa un sistem de monitorizare video care include furnizare și montaj echipamente, furnizare licențe software, servicii de integrare în sistemele existente, execuție lucrări.

Conform caietului de sarcini, câștigătorul licitației trebuie să asigure următoarele echipamente, lucrări și servicii:

  • lucrări civile pentru realizare tubulatură subterană;
  • lucrări electrice și de comunicație;
  • livrarea a și montarea a 1.010 camere video;
  • software analiză video;
  • integrarea cu sistemul de telegestiune iluminat existent la nivelul municipiului Brașov;
  • integrarea cu sistemul de supraveghere video existent la nivelul municipiului Brașov;
  • sistem de stocare și procesare al imaginilor echipat cu UPS;
  • sistem de comunicații date.

Valoarea estimată a acestui acord cadru este cuprinsă în intervalul de minim 549.684,20 lei  și maxim 10.735.783,91 lei, durata acordului-cadru fiind de 48 de luni.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ, în care propunerea financiară reprezintă 60 de puncte, iar propunerea tehnică 40 de puncte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 iunie 2022, ora 15:00.

Soluția tehnică presupune instalarea a 5 tipuri de videocamere configurate cu mai multe facilități, astfel:

Tipul 1 de camere video trebuie să permită detectarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră in zona supravegheată, acesta fiind stocat in sistemul pus la dispoziție de achizitor. Aplicația software de recunoaștere număr de înmatriculare și informații auto va rula pe camera video.

Tipul 2 de camere video trebuie să permită supraveghere video generală a locului unde va fi instalată camera, având funcții de analiza video pe baza imaginilor înregistrate. Pentru analiza video vor fi disponibile informații de genul parcării autovehiculelor într-o zonă marcată ca fiind cu „oprirea interzisa” sau accesul pe un sens nepermis.

Aplicația instalată va urmări obiecte în mișcare, cum ar fi persoane și vehicule, și declanșează o alarmă dacă se încalcă o regulă predefinită. Aplicația video, care rulează pe o cameră video, poate ajuta la prevenirea infracțiunilor precum vandalismul și contravențiile rutiere.

De asemenea, va exista posibilitatea de a configura timpul pentru alarmare în cazul unui obiect care a stat prea mult într-o zonă sau de a configura numărul de obiecte într-o zonă pentru alarmare.

Tipul 3 de camere video trebuie să permită detectarea și stocarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră in zona supravegheată, producătorul autovehiculului (marca), modelul și categoria (autoturism, camion, autobuz, microbuz). Va exista posibilitatea de căutare pe baza de filtre a tuturor informațiilor menționate mai sus.

Aplicația software de recunoaștere a numărului de înmatriculare și informațiilor auto va rula pe camera video.

Tipul 4 de camere video trebuie sa fie de tip PTZ, pentru a putea realiza mișcarea camerei pe diferite poziții de la distanță, precum și posibilitatea de apropiere prin zoom optic de 30x, de către operator sau, automat, pe baza unor poziții prestabilite.

Camera este special proiectată pentru a fi instalată în exterior și are funcția de rotire 360 grade continuu, pentru urmărire facilă a obiectelor sau persoanelor in mișcare.

Tipul 5 de camere video trebuie să permită utilizarea unei cartele SIM direct în camera video, fiind utilizată pentru instalări ocazionale. Rezoluție minima 1920×1080 pixeli.